Internationaal Netwerkbureau tevreden met de eerste bijeenkomst

Bocholt/Oude IJsselstreek. “Praktische samenwerking, die grenzen overschrijdt“ was het motto van de uitnodiging aan de ondernemers uit de Achterhoek en de regio rondom Bocholt betreffende de openingsavond van het Internationales Netzwerkbüro (Internationaal Netwerkbureau) in hotel ”Am Erzengel” in Bocholt gisteravond. De uitnodiging was uitgegaan van de Bocholter Wirtschaftsförderung (economische ontwikkeling Bocholt) en de gemeente Oude IJsselstreek als projectpartner.

“Live Xing en LinkedIN“

Tot de inhoud van de bijeenkomst – die goed is bezocht met ruim 100 deelnemers – behoorden: met elkaar in gesprek komen, elkaar leren kennen en de verschillen en overeenkomsten ervaren. Twee zeer onderhoudende presentatrices, Myriam Bergervoet (gemeente Oude IJsselstreek) en Wendelin Knuf (Wirtschaftsförderung Bocholt), verzorgden de avond in het Nederlands en Duits. Om het ijs te breken, begon de avond met een filmpje, dat gezamenlijk werd bekeken. Aan de hand van het thema voetbal werden met dit filmpje de verschillende aspecten van de Duitse en Nederlandse cultuur getoond, wat erg in de smaak viel. Met de interactieve actie “Live Xing en LinkedIN“ werden de deelnemers uitgedaagd real en live uit te beelden hoe snel een netwerk ontstaat.

Officiële uitreiking van het certificaat door de Euregio Rhein-Waal

Elisabeth Kroesen als 1e plaatsvervangende burgemeester van de stad Bocholt en Bert Kuster als wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek kwamen voor een gesprek op het podium, deden verslag van hun ervaringen met het desbetreffende andere land en benadrukten, dat dit project voor beide gemeenten een hoge prioriteit heeft. Als vertegenwoordiger van Euregio Rhein-Waal overhandigde Sjoerd Zoete een ingelijst certificaat aan Elisabeth Kroesen en Bert Kuster, waarmee de opening van dit Interreg-project “Internationaal Netwerkbureau” officieel werd vastgelegd voor beiden. Via verschillende ondersteunende programma’s van Interreg zouden er mogelijkheden bestaan om nog veel meer projecten financieel te ondersteunen binnen de grenzen.

Consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden te gast

Consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden Ton Lansink was een zeer vooraanstaande gast uit Düsseldorf tijdens de bijeenkomst. Hij verwelkomde het project met open armen en benadrukte, dat het eraan bij zou dragen om de samenwerking van de ondernemers op grensoverschrijdende wijze in de regio te bevorderen.

Discussiepunten en praktijkrapport

Als D-NL-expert voor vestigingskwesties en marketing bracht Henk Smits aansluitend het thema “Economische ontwikkeling in Duitsland vs. economische ontwikkeling in Nederland” uitgebreid ter sprake. Hij deed verslag van zijn eigen ervaringen, ging in op knelpunten en op gemeenschappelijke economische thema’s van de grensoverschrijdende samenwerking, en kwam met ideeën voor de verwezenlijking aan beide zijden van de grens.

Benedikt Kisner gaf als een van de beide directeuren van Netgo Unternehmensgruppe GmbH en Netgo B.V. inzicht in de grenzeloze mogelijkheden en mogelijke struikelblokken bij een uitbreiding met een Duits bedrijf in Nederland. Nadat hij in 2007 het bedrijf Netgo samen met Patrick Kruse had opgericht, had hij weer ”zin in nieuwe uitdagingen “. Hij vindt de Nederlandse mentaliteit wel bij hem passen. En aangezien het bedrijf toch al enkele Nederlandse klanten heeft, het hoofdkantoor zich in Borken bevindt en ook de filialen in het Technologiepark Bocholt vlak bij de grens liggen, heeft men in Aalten Netgo B.V. opgericht. Van verschillende benaderingen voor grensoverschrijdende projecten en verschillen in wetgeving, tot aan compleet andere gewoonten op het gebied van cultuur; het publiek luisterde aandachtig naar wat hij te zeggen had. “In de Nederlandse bedrijfscultuur is de mens belangrijker dan de functie of status – dat is opvallend“, zegt Kisner. Hij is tevens van mening, dat het oprichten van een bedrijf in Nederland een goede en juiste stap is geweest voor zijn onderneming. ”Dankzij onze inmiddels zes Nederlandse medewerkers zijn we niet alleen opgewassen tegen de taalbarrière, maar ook tegen de hindernissen in de dagelijkse, grensoverschrijdende zaken.“

”Toast” op het Internationaal Netwerkbureau

Met een ”toast” van projectverantwoordelijken Wendelin Knuf, Bob Wentink en Myriam Bergervoet, en van project-matchmaker Ronald Cieraad, eindigde het officiële gedeelte van de avond. In aansluiting daarop verdiepte men zich onder het genot van fingerfood en drankjes in het live-netwerken. Bijna alle deelnemers gaven gehoor aan het verzoek om feedback te geven op de bijeenkomst: de doos met een lachende Smiley erop was na afloop goed gevuld.

Overige bijeenkomsten

De volgende bijeenkomsten van het Internationaal Netwerkbureau staan al gepland: op 28 maart een gezamenlijk bezoek aan de DNHK-Hollandtag (Holland-dag) in Düsseldorf, op 6 april een bedrijfsontbijt bij de firma KIP GmbH in Bocholt (samen met IHK Bocholt), in juni een bezoek aan Burgers‘ Zoo in Arnhem en op 1 juli de eerste grensoverschrijdende techniekdag in Bocholt in de Industriestraße (in de vroegere Herding-Hallen).

Achtergrond Interreg-project

Het Interreg V-project “Internationaal Netwerkbureau“ met een looptijd van 2 jaar is eind 2016 gestart. Het gaat hierbij om een verkooppunt voor bedrijven die ook over de grens actief willen worden. In de twee leidende gemeenten – Bocholt en Oude IJsselstreek – zijn contactpersonen beschikbaar gesteld voor het aannemen van aanvragen van bedrijven en om, indien nodig, een oriënterend gesprek met een zogeheten matchmaker te regelen, die een centrale rol speelt. Meer actuele informatie over het project vindt u op www.bocholt.de/wirtschaft of op www.internationales-netwerkbuero.de.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.